Riikka ja Janinan aloittivat lumikauden maaajoukkuueen mukana

Riikka Honkanen on alppimaajoukkueen uusi kasvo

Nurmijärveläisen alppihiihtoseuran Alpine Race Team Taaborin Riikka Honkanen, 17,  on aloittanut ensimmäisen kautensa naisten alppimaajoukkueessa. Nuori alppilupaus on kesän peruskuntoharjoittelun ohella ehtinyt jo suksienkin päälle, kun hän matkusti elokuun alussa naisten alppimaajoukkueen ja joukkueen slovenialaispäävalmentajan Bozo Jaklinin matkassa Sveitsin Saas-Feehen.

Honkanen nostettiin naisten B-maajoukkueeseen viime kevään jälkeen, kun klaukkalalainen oli saavuttanut naisten pujottelussa ja suurpujottelussa SM-pronssia ja alle 18-vuotiaiden sarjassa suupujottelun Suomen mestaruuden. Honkanen voitti myös Ruotsin Åressa suurpujottelun FIS-kilpailun ja hänen sijoituksensa on oman ikäluokan suurpujottelun FIS-rankingissa kuudes.

Tahkon alppilukion kakkosluokkalainen treenasi maajoukkueen ensimmäisellä lumileirillä enimmäkseen suurpujottelua. Leirin loppuvaiheessa ohjelmassa oli myös pujottelua.

- Kesän treenit sujuivat hyvin ja Suomen kesäkelit suosivat, sillä ei ollut liian kuumaa harjoitella. Kesän viikko-ohjelmaani kuului yksi lepopäivä ja yksi niin sanottu palauttava aktiivilepopäivä, kun muut päivät treenasin tosissani.

- Sveitsin lumileirillä laskimme enimmäkseen suurpujottelua. Päävalmentajamme Bozo Jaklin on tuonut harjoitteluuni ja laskemiseeni uutta näkemystä ja uusia elementtejä. Hän on tosi hyvä työssään, Honkanen kehuu.

Myös välineet ovat kunnossa. Honkanen kävi kesäkuun lopulla Atomic-suksimerkin tehtaalla Itävallassa hakemassa kauteen uudet sukset ja monot, jotka lumileirillä osoittautuivat toimivaksi yhdistelmäksi.

- Uudet sukset ja monot tuovat lisää itseluottamusta tulevaan kauteen, Honkanen toteaa.

Honkanen treenaa maajoukkueen ohella Tahkon alppikoulun kanssa ja alkavan kauden suunnitelmissa on osallistua FIS- ja Eurooppa-cupin osakilpailuihin. Toki Levillä järjestettävä pujottelun maailmancup-osakilpailu myös kiinnostaa.

- Tavoitteenani on startata kausi liikkeelle marraskuun puolivälissä Leviltä. Huipulle on pitkä matka ja sitä matkaa tässä kuljetaan. Tämän kauden tavoite on rakentaa edellytykset kilpailla tulevaisuudessa maailmancup-tasolla.

- Ehkä suurpujottelu on suosikkilajini, mutta en sulje harjoittelusta tai kilpailuista pois muitakaan lajeja. Kauden aikana ohjelmassani ovat kaikki alppilajit pujottelusta syöksylaskuun, sillä tässä kehitysvaiheessa on tärkeätä saada kokemusta kaikista lajeista. Erikoistumisen aika on joskus myöhemmin, Honkanen toteaa.

Janina Mäkinen tekee nousua tekniikkalajien puolella

Porin Slalomseuran Janina Mäkinen on Tahkon alppikoulun toinen edustaja naisten B-maajoukkueessa. Nilsiän alppilukiossa viimeistä vuotta opiskeleva Janina Mäkinen nousi viime keväänä naisten B-maajoukkueeseen parantaen Fis-pisteitään kauden mittaan ja voitettuaan huhtikuussa Pyhällä naisten SM-pujottelun mestaruuden.

Janinan tavoitteena on vakiinnuttaa paikka maajoukkueessa ja edetä Eurooppa-cupin osakilpailujen kautta maailmancup tasolle. Viime syksynä Janina Mäkinen starttasi ensimmäisen kerran Levin maailmancupissa, mutta kisoista kertyi lähinnä arvokasta kisakokemusta. Janina on keskittynyt tekniikkalajeihin ja pujottelu on sujunut lajeista parhaiten. Tulevalla kaudella myös hän tavoittelee paikkaa marraskuussa Levillä käynnistyvään maailmancupin pujottelukisaan ja sen jälkeen Eurooppa cupiin ja Fis-kilpailuihin.

Alppitytöt

B-maajoukkueen urheilijat Janina Mäkinen ja Riikka Honkanen.

Kuva: Pitäjäläinen